Svenska kuskar framgångsrika nationellt och internationellt

Det har förekommit travtävlingar i Sverige sedan 1800-talet och nu för tiden körs travlopp varje dag, året om förutom på julafton. Med tanke sportens utbredning och popularitet i Sverige är det inte konstigt att landet har haft väldigt framgångsrika travkuskar både nationellt och internationellt.

Oavsett om du är inbiten inom travsport eller inte har hört talas om Stig H Johansson så tillhör det allmänbildningen. Han är nämligen Sveriges mest framgångsrike travkusk genom tiderna och framhävs också bland många experter som den största utövaren i hela världen. Stig H Johanssons meritlista är väldigt lång, men några bedriftsporty-fight-776862_960_720er som sticker ut är segrarna i Prix d’Amérique, Frankrike, 1993 och Nat Ray Trot i USA, 2002. I den sistnämnda körde Stig H hästen Victory Tilly vilken han själv anser är den bästa hästen som han tävlat med.

Men, svensk travsport handlar inte bara om framgångar hos Stig H Johansson. Erik Adielsson, visserligen förstekusk hos just Stig H, tillhör toppskiftet av kuskar i Sverige och världen. Åke Svanstedt tog under 2012 sin 6000:e seger när han körde hem Stochampionatet på Axevalla travbana i Västergötland. Under 2016 körde Svanstedt också hem VM-loppet i USA där han vann 4,2 miljoner kronor tillsammans med sin häst Resolve. Svanstedt har dock inte nått upp till Olle Goops nivå när det gäller antalet segrar.

Olle Goop har varit aktiv inom travsporten väldig länge och har totalt kört hem över 6600 segrar. Han har också en son som heter Björn som under de senaste tio åren har varit en av de mest segerrika kuskarna i Sverige.

Elitloppet är den största travtävlingen i Sverige och givetvis har svenska travkuskar utmärkt sig även där. Örjan Kihlström blev under 2016 den som vunnit Elitloppet med snabbast segertid och han utmärker sig också genom att ha vunnit tävlingen två år i rad, men med olika hästar.