Några grunder inom travsporten

Ordet trav syftar egentligen på en av hästens tre olika gångarter. Det som kännetecknar gångarten trav är att hästen lyfter sina diagonala ben samtidigt, det vill säga exempelvis höger fram och vänster bak samtidigt. Denna gångart är givetvis också grunden inom travsporten.

I travsport består ett ekipage av en kusk som sitte800px-Vippir i en sulky och en häst som som genom trav förflyttar ekipaget runt en travbana. Ett travlopp kan bestå av tiotalet ekipage som tävlar om vem som tar sig i mål snabbast. Loppets längd kan variera men normalt är de 1 640, 2 140, 2 640 eller 3 140 meter långa. Hästarna travar motsols runt banan som normalt är en kilometer lån
g. En häst diskvalificeras i regel om denne istället för att trava börjar galoppera, även om fåtalet felsteg kan vara tillåtna i vissa länder. Själva hästarna inom sporten har avlats fram för att vara experter på att trava.

Utöver Sverige är travsporten som störst i Frankrike och USA. I travsport kan loppen startas på lite olika sätt. I huvudsak finns det två olika metoder som kallas autostart och voltstart. Om det är autostart springer hästarna accelererande bakom en bil med utfällda vingar och loppet börjar när bilen avviker och fäller upp vingarna. I en voltstart springer hästarna i högervarv i cirklar och starten går när speakern ger kommandot 1, 2 och kör!

Svensk travsport (STC) är den organisation som ansvarar för tävlingarna i Sverige. STC är också med och bedriver ATG (AB Trav och Galopp) som samordnar all spel och betting som kan utföras inom sporten. Det är väldigt populärt att satsa pengar på vilket ekipage som man tror kommer att kamma hem ett lopp och det är en oerhört viktig inkomstkälla för sporten. Exempelvis kommer prispengarna till vinnaren i huvudsak från de pengar som det har spelats för.