De största travtävlingarna utomlands

De största länderna inom trav är Frankrike, Sverige och USA. Även i andra Nordiska länder hålls årligen storlopp, som Oslo Grand Prix i Norge och Copenhagen Cup i Danmark. I länder som Belgien, Nederländerna och Tyskland hålls tävlingar varje vecka. I Frankrike går Grand Prix d’Amérique och i USA Hambletonian Stakes. Läs om de olika loppen nedan.

Grand Prix d’Amérique

Detta lopp för lite äldre hästar går årligen i Frankrike, på Vincennesbanan i Paris, och hade sitt första lopp 1920. Det räknas som världens största långdistanslopp och är bland världens mest prestigefyllda. Loppet uppkom Last lapför att hylla den amerikanska insatsen under första världskriget, därav namnet. Tidigare hette det endast Prix d’Amérique men 2013 lades ”Grand” till. Banan är 2700 meter lång. Den första svenska vinnaren av detta lopp var Sören Nordin med sin häst Scotch Fez.

Hambletonian Stakes

Detta amerikanska lopp ses som världens mest prestigefyllda lopp för treåriga, varmblodiga hästar. Loppet körs på Meadowlands Racetrack i East Rutherford, New Jersey och hade premiär 1926. Namnet kommer efter hästen Hambeltonian 10, från vilka alla amerikanska travlinjer idag härstammar. Detta lopp är 1609 meter långt och ingår i den amerikanska travsportens Triple Crown med två andra lopp – Kentucky Futurity och Yonkers Trot. Om en häst vinner alla dessa lopp under sin treåringssäsong tar den en Triple Crown. Åtta travare har sedan starten av detta event lyckats med det. Den första svenska vinnaren av Hambletonian Stakes var Stefan Melander med hästen Scarlet Knight, som blev den första utländska hästen att vinna loppet.

Nordiska lopp

Norges största travlopp, Oslo Grand Prix, är ett lopp på 2100 meter belägget på Bjerke Travbane utanför Oslo. I Danmark körs loppet Copenhagen Cup med varierande distans, men sedan 1978 alltid över 2011 meter. Tillslut har Finland ett lopp som heter Finlandia-Ajo, som är 1609 meter långt – precis som Hambletonian Stakes.