De största travtävlingarna i Sverige

Under 2017 kommer det att köras travtävlingar under varje dag – förutom julafton. Det finns några höjdpunkter att se extra mycket fram emot, nämligen de stora travtävlingarna som ofta genererar folkfest och festivalstämning.

Den allra största travhändelsen på svensk mark är given – det är Elitloppet. Denna tävling körs sista helgen i maj varje år, 26-28 maj under 2017, på Solvalla travbana i Stockholm. Örjan Kihlström har vunnit tävlingen två gånger i rad, kan det bli tredje raka i maj 2017 månne?

Sett i ett internationellt perspektiv är Elitloppet den svenska tävling som kan hävda sig prestigemässigt gentemot de andra stora tävlingarna i världen. Den brukar till och med räknas som ett av de allra främsta sprinterloppen internationellt. Distansen i tävlingen är 1 609 meter och Elitloppet har körts Horserace_520133030sedan 1952.

Men det finns även fler tävlingar som arrangeras i Sverige där topphästar och kuskar från hela världen deltar. Exempelvis Olympiatravet som kommer att köras på Åbytravet den 29 april 2017. Denna tävlingen brukar locka hela 15 000 åskådare och är ett samarrangemang mellan ATG, Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté. En annan höjdpunkt för de travintresserade går av stapeln den 25 juli på Jägersro i Malmö. Då avgörs nämligen tävlingen Hugo Åbergs memorial som är ett lopp för endast varmblod och som likt Elitloppet körs över 1 609 meter.

Sett till nationella tävlingar där hästarna måste vara svenskfödda för att få delta är Svenskt travderby för 4-åringar den största. Även detta lopp körs på Jägersro i Malmö och avgörs alltid första söndagen i september varje år. Det är ett riktigt klassiskt lopp där många av de framgångsrika travkuskarna har vunnit genom åren.

Det är dock inte bara publiken i Stockholm, Malmö och Göteborg som kan ta del av travgodis och stora tävlingar. På Bergsåker i Sundsvall arrangeras årligen den populära tävlingen Sundsvall Open Trot.